Värsta loppet
160905 varsta loppet

Plötsligt började Sacke känna sig nervös. I sitt huvud hade han hela tiden varit övertygad om att han skulle vinna sina lopp. I alla fall ta sig till final. Men nu när han var här och såg de andra cyklisterna började det gå upp för honom att många av dem var mycket bättre än någon i BMX Gripen. Hur skulle det här gå? Tänk om han inte ens tog sig vidare från kvalet …

Ännu ett spännande äventyr med gänget i BMX Gripen. Och den här gången är det på riktigt – att vinna eller försvinna!verkligen bli sista grejen. 


Läs mer & beställ  


Recension i BTJ-häfte XX, 2016:


Ibra kadabra

Ibra kadabra omslagTredje delen i BMX Gripen. Gänget får en ny kompis, Ibra. Han har flytt hit från Syrien med sin familj. Och han är grym på att cykla! Så en dag gör
gänget en hemsk upptäckt. Någon har brutit sig in i klubbstugan och stulit deras dyra voice box som de måste ha till startgrinden. Tydligen stack tjuvarna iväg på cykel. Och Ibra är försvunnen. BMX Gripen sätter genast fart. De måste fånga tjuvarna!

Serien om det cykeltokiga gänget i BMX Gripen har fått ett varmt mottagande av Sveriges unga läsare. Nu kommer äntligen den tredje boken, minst lika fartfylld som de tidigare och kryddad med en spännande cykeljakt i skogen.


Läs mer & beställ  


Recension i BTJ-häfte 18, 2015:

Leif Jacobsen berättar i tredje delen i den lättlästa serien BMX Gripen om ett gäng ungdomar som gillar att cykla på sina BMX-hojar. Berättelsen Ibra kadabra utspelar sig på landet, kanske i Skåne. Det finns poänger i detta. Här beskrivs en landsbygd, sådan den kan se ut ur tolvåringars perspektiv. Vi rör oss i skog, över åkrar och längs fiskevatten. Och här beskrivs aktiviteter ungdomar ägnar sig åt. Det finns en verklighet vid sidan av storstadens och förorternas. Men det behöver därför inte vara en idyll. Omvärlden gör sig påmind genom en flyktingförläggning. Sacke och Fille får kontakt med Ibra, boende på förläggningen, som visar sig duktig på att cykla och att hantera krånglande växlar. Berättelsen handlar mindre om tävlandet, mer om ett inbrott i klubbstugan och den intensiva jakten genom skogen på förövarna, en jakt under vilken den nyfunne vännen Ibra misstänkliggörs. Leif Jacobsen berättar rakt upp och ner, okonstlat men effektivt. Kapitlen är korta med sparsmakad, av humor kryddad, dialog. Berättelsens fokus är tjuvjakten. Vad som föranledde själva brottet får vi inte veta något om. Vid några tillfällen har man infört faktarutor, för att förklara ord som "flyktingförläggning" eller "fornminne". Lixtalet uppges vara 20, nivå tre på förlagets femgradiga skala. (Staffan Engstrand).


Så himla perfekt
430805 Så himla perfekt PER

Andra delen i BMX Gripen. Nu är det dags för de fyra barnen att starta sin BMX-klubb på riktigt. Och de måste göra en ny bana som kan bli godkänd för riktiga tävlingar. Men det blir inte riktigt lika lätt som de hade tänkt sig … Det drar också ihop sig för BMX Gripens allra första klubbmästerskap. Vem kommer att ta hem vinsten som klubbmästare?

Missa inte den spännande fristående fortsättningen på succén Hur grymt som helst. Med sitt ungdomliga och rappa språk fångar Leif Jacobsen även de mest ovana och motvilliga läsare.


Läs mer & beställ  


Recension i BTJ-häfte 17, 2014:

Andra delen av serien BMX Gripen är både underhållande och allmänbildande. Fyra coola ungdomar, en tjej och tre killar, vill starta en egen BMX-klubb. Det är inte så lätt om man vill göra det på rätt sätt, men med envishet och ett stort engagemang kan man komma långt. Visserligen får de hjälp av föräldrar och andra vuxna men de jobbar själva hårt och målmedvetet. Maja som är den enda tjejen i gruppen tar på sig
ordförandeskapet och leder arbetet framåt så bra att hon blir beundrad av killarna. Klubbens mål är att ha
en bana som blir godkänd för riktiga tävlingar. Författaren Leif Jacobsen berättar i små faktarutor om klubbar
som finns i Sverige, vilka mått som en godkänd bana ska ha m.m. Sist finns en ordlista som relaterar till BMX
som sport ... BMX Gripen har förutsättningar att bli en serie som man kan locka svårflirtade killar till läsning med.
Att en stark och kompetent flicka tar plats i pojkarnas krets gör den extra läsvärd. (Madeleine Jehpsson)


Hur grymt som helst
430676 Hur-grymt-som-helst small

Första delen i en fartfylld serien om BMX-cykling. Sacke och Fille brinner för BMX-cykling. Helst av allt vill de cykla på en riktig bana, och tävla i en riktig klubb. Nu har de fått ett eget jordtag att cykla i. Men där får de inte vara ensamma länge. Vilka är de andra? Och vem får bestämma över banan?...

Läs mer & beställ  


Recension i BTJ-häfte 7, 2014:

"I Hur grymt som helst möter vi fyra barn i tioårsåldern, Sacke, Fille, Maja och Tore. Sacke har födelsedag, och tvivlen till trots får han en ny BMX-cykel av sin mamma. Han och Fille beger sig till cykelgropen hos bonden Olsson, som lovat dem att få hålla till där, men överraskas av att två andra kids redan är där ... Fler delar är att vänta i denna lättlästa serie av Leif Jacobsen. Det är uppfriskande att läsa om en sport som inte heter fotboll eller ishockey. Positivt är också det faktum att berättelsen inte utspelar sig i storstaden eller i förorten, utan tilldrar sig på en bondgård på landet ..." (Staffan Engstrand)
Share